Oefenen met aandacht en inzicht

taoyingroter
Healing Tao is een van oorsprong Chinees systeem van oefeningen (qi gong of chi kung) en meditaties. Het werkt ontspannend en vitaliserend en het herstelt en versterkt de balans. Simpele, gerichte oefeningen hebben al veel effect, omdat ze ontwikkeld zijn vanuit een uitgebreid en gedetailleerd inzicht in ons energetische systeem (het lichaam, emoties, de verhouding met anderen, de aarde, natuur en kosmos) en in de bron van alle zijn. Precies doen wat nodig is op het juiste moment, niet meer, niet minder. Het is een voorbeeld van de levenskunst en levenslust van daoïsten die in de training doorklinken. Geleidelijk herstel je de balans in je lichaam en in je emoties. Je krijgt gevoel voor de natuurlijke stroom van het leven en kan daar steeds meer in meegaan.

artarri2
De lessen worden meestal gegeven in groepen, maar het is een individuele training waarbij je zelf onderzoekt wat goed voor je werkt. De oefeningen worden met aandacht uitgevoerd en hebben een actieve en een rustfase (yang en yin), zodat je steeds kan oefenen met die balans. De rustfase is even belangrijk omdat dan het effect van de oefening goed kan doorwerken. Doen door nietdoen is een heel werkzaam principe waar we in het Westen veel van kunnen leren.

3krachten
Achtergrond
Healing Tao is gebaseerd op daoïstische kennis en ervaring. De Chinees/Thaise leraar Mantak Chia heeft deze inzichten verzameld en geordend tot een voor westerlingen beoefenbaar systeem.Daoïsten onderzochten de verschillende vormen en bewegingen van vitale energie (qi of chi) in zichzelf uit interesse in de werking van de kosmos. Volgens hen moeten de processen die zich in het lichaam afspelen, volgens de zelfde principes in het hele universum werken. Met de humor die zo kenmerkend is voor daoïsten denken ze daarbij praktisch: als je door dit onderzoek niet helemaal achter alle geheimen van het leven komt, heb je in elk geval veel gedaan voor je gezondheid en voor een vitaler en evenwichtiger leven.


Zachte kracht

glim
Een basisprincipe bij Healing Tao is het werken met ‘I-kracht’. Dit Chinese begrip kan ongeveer vertaald worden met ‘innerlijke glimlach’, ‘zachte intentie’. Als je deze kracht ontwikkelt, is het sterker dan wilskracht en de daarmee verbonden spierkracht en veel minder vermoeiend. Je werkt met zachte ogen. Dit ontspant het hele zenuwstelsel en kalmeert de klieren die stress regelen. Met die zachte ogen richt je de aandacht naar binnen en raakt alles in jezelf aan met een glimlach die ontspannend en helend werkt. Als je op deze manier je organen voedt en herstelt, komen ook de emoties in balans.
Daoïsten maken geen onderscheid in fysiek of psychisch, beide zijn uitingen van een energiestroom of juist blokkades daarin. Het hele gepuzzel over de vraag of gezondheidsproblemen psychisch dan wel fysiek van aard zijn, kan wegvallen. Dan is er ruimte voor een andere manier van zelfonderzoek In dit respectvolle contact met jezelf kan je de signalen van je lichaam leren opvangen en er juist op reageren.

webembrio
Inzicht in energie
Onze energie is van nature stromend. Een goede doorstroming zorgt voor voeding van alle weefsels, het afvoeren van afvalstoffen en het onderhouden van balans.
Als de stroom geblokkeerd raakt, kan je vermoeidheid of pijn ervaren zelfs als er wel energie is. Je kunt ruimte maken voor de stroom door spanningen los te laten en blokkades zachter te maken. De ontgifting die dan op gang komt kan tijdelijk (veel) klachten geven, maar zorgt daarna dat alle cellen beter kunnen werken.
Om de organen schoon te maken heeft Healing Tao de helende klanken ontwikkeld, een serie oefeningen, waarbij met klank, beweging en het afstemmen op energie van de natuur de organen weer in hun eigen kracht hersteld kunnen worden.

nier3
Voor het goed onderhouden van je gezondheid, is het belangrijk om te voorkomen dat er energie zomaar weglekt. Daarvoor is het nodig om de energie te bundelen in de buik (dantian). Je navel is het gebied vanwaaruit je als foetusje bent uitgegroeid en gevoed en ook nu wordt je hele systeem van hieruit onderhouden volgens de Chinese kennis. Als je buik krachtig en levendig wordt kan het de energie van de natuur en van de aarde aantrekken en kun je je helemaal ontspannen in een stabiel en gecenterd lichaam. Je traint de kringspieren in de bekkenbodem om deze energie goed bij je te houden.

lever2
Met oefeningen en meditaties kun je de vitaliteit vergroten door gebruik te maken van de seksuele energie. Het is een enorme kracht in onszelf die in staat is nieuw leven te vormen. Deze kracht kan echter ook anders gericht worden. Het is heel bijzonder om te merken dat ook als je moe bent, je kan putten uit de voorraad energie van de seksuele organen.

Naast zachtheid is er in Healing Tao ook stevigheid. Je leert gebruik te maken van de structuur van je lichaam en komt daardoor krachtig en toch ontspannen in het leven te staan. De organen krijgen goed de ruimte om te werken, de energie kan goed stromen en je hoeft niet zoveel inspanning te leveren om je staande te houden.


Tekst: Arri Berghout
Illustraties: Juan Li


Lees meer over de opbouw van Healing Tao als trainingssysteem

Bekijk het cursus-programma Healing Tao qi gong en meditatie

Meer nieuws en informatie in het Healing Tao-webblog